Összefogással több, mint 800 ember gyógyulásáért

2021. október 13. 16:20

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve idén is országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Idén már huszonegyedik alkalommal szervezte meg - az országos rendezvényhez csatlakozva - a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központja.

A tavalyi évhez hasonlóan a vérellátó szolgálat épületében és két naposra szerveztük a rendezvényt. Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek az önkéntes segítők megyénkben, háromszáztizenhárom fő jelent meg a két nap alatt a véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül most kettőszáznyolcvanegyen tudtak sikeresen vért adni, ezzel több, mint nyolcszáz ember gyógyulását segítettük elő.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a Magyar Közúttól, a vízügyi igazgatóságtól, a büntetés-végrehajtástól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett. A segítők idén egy sok beavatkozást megélt, kicsit megkopott, de Bakó Attila tűzoltó kollégánk által gyönyörűen felújított tömlőhídon hagyták kézjegyüket, amely a mai naptól emlékszobánkban őrzi az önzetlen segítők aláírását. 

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek ma véradást, sok ember gyógyulását segítve. 

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Rendezvényünk célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet. Minden egészséges ember adhat vért, aki 18 és 65 év közötti és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Köszönjük a véradóknak a részvételt!