Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő!

2021. szeptember 17. 09:11

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön délután Győrben a Szellő utca egyik ingatlanának második emeletén. A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató leplombálta a gázkazánt. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki. 

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.