Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő!

2021. július 19. 11:44

Hétfőn délelőtt szólalt meg egy készülék Sopronban egy Uszoda utcai lakásban. A tulajdonos nem érezte jól magát, ezért értesítette a tűzoltókat, kinyitotta az ablakokat és elhagyta a lakást.

A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései és igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ahol egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt. A szolgáltató lezárta a készüléket, s előírta annak felülvizsgálatát. A mentők a tulajdonost szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. 

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy  páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Ismételten felhívjuk a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására. Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!