A hétvégén ismét életeket mentettek a szén-monoxid-érzékelők

2021. június 07.

Pénteken, szombaton és vasárnap is szén-monoxid-érzékelők jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit Győrben. A készülékeknek köszönhetően nem sérült meg senki.

Pénteken este a Somogyi Béla utcában szólalt meg az érzékelő, ahol egy gázkazán működött. A tulajdonos kiszellőztetett, a tűzoltók pedig értesítették a gázszolgáltatót. 

Szombaton este a Zrínyi utca egyik lakásában jelzett az érzékelő, ott a fürdőszobában lévő gázbojler nem megfelelő működése okozhatta a problémát. 

Vasárnap délután pedig a Zombor utca egyik  lakásában szólalt meg a szén-monoxidot jelző készülék. A lakó elhagyta az ingatlant és értesítette a tűzoltókat. A tűzoltók mérései igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ahol egy gázüzemű kombi vízmelegítő üzemelt, ezért értesítették a gázszolgáltatót.

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.