Ismét halálos áldozatot követelt egy tűz Budapesten

2021. április 06. 11:27

Idén már 27 halálos lakástűz volt országunkban. A lakástüzek szinte mindegyike emberi tevékenységre vezethető vissza, így egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nemcsak haláleset, még személyi sérülés, sőt nagyobb tűz sem volt.

Húsvét hétfőn, hajnalban Budapest harmadik kerületében kigyulladt egy lakás. Az óbudai lakástűz a Folyamőr utcában, egy tízemeletes panelház hetedik emeleti lakásában volt. Tizenkét budapesti tűzoltó három járművel vonult a helyszínre, akik hamar megfékezték a lángokat, azonban oltás közben egy holttestet találtak. A lakás hálószobájában az ágy és egy beépített szekrény égett. A tűz keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

Idén az első negyedévben már több mint 2200 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt.

A sok lakástűz oka, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többet tartózkodtak folyamatosan otthon. Többet fűtöttünk, főztünk és világítottunk, sőt még a szabadidőnk jelentős részét is otthon töltöttük. Sokan párhuzamosan több dolgot csinálnak egyszerre, több műszaki cikk egyszerre működik. Sok helyen a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést, amelyet a több berendezés együttes használata okoz. Gyakori, hogy a cigarettát vagy valamilyen nyílt lángot figyelmetlenül magára hagyták, vagy éppen az elavult fűtési rendszer vezetett a tűzhöz. 

A nagyobb lakástüzeket egy kis odafigyeléssel és egy füstérzékelővel meg lehet előzni. Néhány ezer forint, mégis életeket és milliós értékeket menthet meg, ha a mennyezetre felszerelünk egy ilyen készüléket.