Tartalomjegyzék

Győrben figyelmeztetett a szén-monoxid-érzékelő

2021. február 19.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön éjszaka Győrben a Cser utcában. A gázszolgáltató mérései az ingatlanban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, így lezárta a konyhában található nyílt égésterű gázkazánt.  A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt személyi sérülés.


A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása
  • és a kémények rendszeres ellenőrzése, karbantarása is fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.