Tiszti esküt tettek a rendészeti hallgatók

2020. június 29. 11:05

A hagyományokhoz hűen a Budai Várban, a Kapisztrán téren tartotta meg június 27-én tisztavatási ünnepségét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara. Idén százkét hallgató tette le a tiszti esküt.

A Himnusz hangjai után a hallgatók a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Orbán Viktor miniszterelnök mellett  Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a tábornoki kar jelenlétében tették le a tiszti esküt. 

Világos szimbólum az, hogy a frissen végzett rendészeti hallgatók a Budai Várban, az ezeréves magyar állam központjában, szíve közepén tesznek esküt a haza szolgálatára, mondta ünnepi beszédének bevezetőjében Orbán Viktor miniszterelnök az eskütételt követően. Hazánk sok száz éves történelme során mindig voltak olyan fiai a hazának, akik azt tekintették hivatásuknak, hogy megvédjék a hazát és annak polgárait. A jövedelem, a karrier és a pénz előbbre valóságát mindig megelőzte az ország és a polgártársak szeretete. Első helyen állt egy érzés, gondolat vagy inkább ösztön, hogy mindig kell lenniük olyan magyaroknak, akik készen állnak arra, hogy megvédjék a hazájukat. Ezt hívják hazaszeretetnek, és csak a magyar nyelv képes egyetlen szóba úgy belesűríteni az országot, a népet, a szülőföldet és az otthont, ahogy ezt a haza szó teszi. 

A hazaszeretet mellett szükség van önbecsülésre is, folytatta a miniszterelnök. Az egyenruhának ugyan önmagában is lehet becsülete, de ez nem pótolja viselőjének személyes önbecsülését. A most végzett hallgatóknak minden okuk megvan, hogy önbizalommal feltöltve nekiinduljanak és beszakítsák a jövő kapuját. Azonban a jövő nem ígérkezik egyszerűnek, és habár a világban meglepő és felkavaró dolgok történnek, a magyarok feketeöves válságkezelők. Bármekkora is a világban a zűrzavar, ez az ország sohasem fogja magára hagyni az egyenruhásait. Megbecsülés, tisztelet és kiállás jár azokért az emberekért, akik vásárra viszik a bőrüket a polgárok biztonságáért, és az otthonok békéjéért.

„Azt kívánom, munkájuk során ne remegjen meg a szívük, legyenek hűségesek esküjükhöz, tiszteljék bajtársaikat, elöljáróikat, és mindenek előtt a hazájukat!”, fejezte be ünnepi beszédét Orbán Viktor, és sok erőt, jó egészséget, szép sikereket kívánva búcsúzott a frissen végzett hallgatóktól.

A miniszterelnök beszédét a hallgatói válaszbeszéd követte, majd az ünnepség a díszmenettel zárult.      

A karról idén hetven tiszt kerül a rendőrséghez, huszonegyen a büntetés-végrehajtási szervezet, tizenegyen a katasztrófavédelem tisztjei lesznek. A most végzetteké az első olyan alapképzéses évfolyam, amely 2017-ben már a Ludovika Campuson kezdte meg tanulmányait.

A tizenegy katasztrófavédelmi tiszt közül Kapui Bálint a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályán kezdi meg munkáját július 1-től.  A leendő kolléga eredményes iskolai tevékenységét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteki oklevél átadóján már kiemelték és egy serleggel jutalmazták. Az  NKE és Védelmi Információs Központ Közhasznú Alapítvány együttműködési megállapodása alapján eredményes parancsnoki tevékenysége és tanulmányi eredménye elismeréséül az alapítvány elnöke Védelmi Információs Központ díszserleget adományozott Kapui Bálint hallgatónak, a KVI iparbiztonsági szakirányon végzett hallgatójának.