Előzzük meg a konyhai tüzeket!

2020. június 19. 09:18

A lakástüzek gyakran keletkeznek a konyhában. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda!

Legutóbb tegnap reggel riasztották a győri hivatásos tűzoltókat ilyen esethez. A szomszédok vették észre, - ők riasztották a tűzoltókat-, hogy füst szivárog egy Kodály Zoltán utcai 9. emeleti lakásból. A tűzoltók miután bejutottak a lakásba, levették az égő olajat tartalmazó serpenyőt a tűzhelyről, majd átszellőztették a helyiségeket.  A tulajdonos elfeledkezett arról, hogy főzni készült és elhagyta a lakást. A szomszédok éberségének köszönhetően nem lett nagyobb baj.

Fontos tehát, hogy legyünk körültekintőek, figyeljünk környezetünkre, hiszen a tűzhelyre feltett étel is tüzet okozhat. Gondatlansággal értéktárgyakat, ingatlanokat, de főképp saját és mások testi épségét, életét is veszélyeztethetjük. 

A tűzhelyen felejtett étel, olaj, gyorsan tüzet okozhat, a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagokon (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor) pedig gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, mert számos tűzesetet éppen az okoz, hogy az otthonról távozó háziak elfelejtik, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt. 

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyt.

Hogyan előzhetőek meg a háztartási tüzek, és mi a teendő, ha már bekövetkezett a baj?

  • A tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül! (A kifutó zsiradék azonnal lángra kaphat)
  • Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz biztonsággal eloltható!
  • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a 112-es segélyhívó számon! Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
  • A lakásunkban keletkező kisebb tüzet próbáljuk meg eloltani! (de saját testi épségünket ne veszélyeztessük)
  • A konyhában meggyulladt olajat, zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti. Legegyszerűbb megoldás, ha az égő zsiradékot fedővel letakarjuk.
  • Elektromos berendezést csak azután lehet vízzel oltani, ha már leválasztottuk a hálózatról!
  • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani, azonnal hagyjuk el a lakást! A bejárati ajtót csukjuk be magunk után, ezzel megakadályozhatjuk, vagy lassíthatjuk a tűz továbbterjedését (kulccsal bezárni nem szabad).
  • Ha több lakás is van az épületben, kiabálással riasszuk a többi lakót!
  • Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzésről, a többi lakó biztonságos menekülése érdekében!
  • A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót!
  • Hagyjuk el a házat!
  • Várjuk a tűzoltókat, hogy a rendelkezésünkre álló információkkal segíthessük a gyors beavatkozást!

kép: illusztráció