Tartalomjegyzék

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

2020. május 20.

Növényi hulladékot égettek tegnap délután Győrújbaráton, a Fő utca mögötti területen, de a tűz továbbterjedt egy erdősáv felé, ahol meggyulladt az aljnövényzet mintegy kétszáz négyzetméteren. A tűzhöz a győri hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megfékezték a lángokat. A gondatlan égetést végzőre a helyszínen tűzvédelmi bírságot szabtak ki a tűzoltók.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Ha van erre vonatkozó rendelet, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés! 

Ha van a kerti égetésre vonatkozó helyi szabályozás, akkor is be kell tartani a tűzgyújtással kapcsolatos szabályokat: 

1. Csak akkora tüzet gyújtson, amelyet kezelni tud! 

2. Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!

3. Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

4. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

5. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!

6. A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

A kerti tüzelés helyett javasoljuk, hogy válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet!