Időben jeleztek a szén-monoxid-érzékelők – szellőztessünk gyakrabban otthonunkban!

2020. március 23. 09:09

Pénteken és vasárnap is szén-monoxiddal kapcsolatos esetekhez riasztották a győri hivatásos tűzoltókat.

Pénteken késő este Győrben a Szent Imre út egyik sorházi lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő, ahol cserépkályhával fűtöttek. A lakók kiszellőztettek, rosszullétre nem panaszkodtak. A tűzoltók mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a lakásban, ezért megtiltották a cserépkályha használatát és értesítették a kéményseprőket. A lakók a kályha és kémény felülvizsgálatáig rokonokhoz költöztek. 

Vasárnap délelőtt megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Győrben a Radnóti utca egyik földszinti lakásában. A lakók kiszellőztettek, elhagyták a lakást és hívták a tűzoltókat. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a szén-monoxid jelenlétét a fürdőszobában, ahol egy átfolyós vízmelegítőt használtak. A készüléket a szolgáltató lezárta, előírva annak felülvizsgálatát. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.  

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!  

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. 

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.  

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.