Tartalomjegyzék

Továbbra is előtérben a tüzek megelőzése

2020. február 13.

Február 13.-án a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársa tűzmegelőzési tájékoztatót tartott a Soproni Hajléktalanokat Ellátó Intézet munkatársai és bent lakói részére.

Németh Balázs tűzoltó alezredes a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője előadásában azokra a potenciális tűzveszélyes körülményekre hívta fel a figyelmet, amelyek a hajléktalanokat különösen veszélyeztetik. A tűzesetek gyakran otthon jellegűen használt különféle építményekben, mint például nyaraló, melléképület, lakókocsi, összetákolt épület, sátorban keletkeznek. Az elhagyatott épületekben a tűz továbbterjedésének egyik fő oka az ott felhalmozott éghető anyagok mennyisége (ruhanemű, papírdobozok). A dohányzás, a nyílt láng használata, a tüzelő-fűtő berendezések használata, a füst és égéstermékek elvezetése mind veszélyt jelenthet a használók számára, ezért nagy odafigyelést, gondosságot igényel ha tüzet gyújtanak, dohányoznak, vagy épp fűtenek. 

A megelőzés mellett kiemelt fontosságú a már bekövetkezett tűz esetén követendő helyes magatartás: a gyors helyzetfelismerés, a környezetünkben tartózkodók riasztása és a menekülés. „Amennyiben van megfelelő eszköz a közelben és a tűz kiterjedése is engedi, meg lehet kísérelni az oltást, a továbbterjedés akadályozását, de mindig az emberi élet mentése a legfontosabb.” - hangsúlyozta az alezredes. Emellett kitért a tűzjelzés szabályaira és a 112-es segélyhívó szám megfelelő használatára is.

A tájékoztató egyik legfontosabb célja, hogy mindenkihez eljussanak a hasznos, a tüzek megelőzését szolgáló információk, hiszen a legtöbb tűzeset emberi gondatlanság, figyelmetlenség miatt következik be.