Tűzoltási és ügyeletesi szakmai nap az igazgatóságon

2020. január 13. 15:09

Január 13-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok híradó ügyeletesei, megyei műveletirányítói, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a tűzoltási szakterület részére szakmai napot tartott.

A szakmai napot Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, igazgató nyitotta meg és röviden értékelte a szakterületek tavalyi munkáját, valamint kiemelte az egyes területek együttműködésének fontosságát. 

A nap első felében a résztvevők beszámolót hallhattak az ügyeleti jelentőszolgálat adatszolgáltatásairól, a 2020 éves kiképzési és oktatási feladatokról, majd a kéményseprő ipari, tűzvédelmi hatósági és a vízügyi hatósági tevékenység aktuális kérdéseiről, valamint az új OTSZ alkalmazásáról. Ezt követően a tűzoltás és műszaki mentés megszervezésének és alkalmazásának jogszabályi háttere, a TMMT, MT tervek aktuális állapota, alkalmazása, a tűzvizsgálati eljárás változásai kerültek napirendre. A tűzoltási, az iparbiztonsági és a polgári védelmi szakterület aktuális, a műveletirányítást is érintő kérdéseinek megtárgyalása után az ESR 112 adatlapok kezelése, a tömeges események kezelésének kérdései következtek, majd a JKR és a JNYR használatáról kaptak tájékoztatást a résztvevők. Később a létesítményi tűzoltóságok 2019 évi ellenőrzéseinek tapasztalatairól esett szó. A szakmai nap végén a rádióforgalmazásról és az informatikai alkalmazásokról is tájékozódhattak a kollégák, majd a felmerülő aktuális kérdések megválaszolásával zárult a fórum.