Hatósági és iparbiztonsági szakmai nap

2020. január 09. 14:23

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 9-én a területi és a helyi szervek hatósági és iparbiztonsági szakmai feladatokat ellátó vezetői állománya részére szakmai napot szervezett.

A szakmai napot Sallai Péter tűzoltó tűzoltó dandártábornok, igazgató nyitotta meg és röviden összefoglalta a szakterületek előző éves munkáját. Ezt követően a szakmai nap meghatározott tematika alapján folytatódott, a szakterületek külön folytatták értekezleteiket. 

A hatósági szakterület a 2019. évi hatósági tevékenységének értékelésével kezdte meg szekcióülését, majd ezt követően feldolgozták az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22-én életbe lépő változásait, a változások hatásait, valamint a Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket. A szakemberek górcső alá vették még a január havi felkészítési témakörökben foglaltakat, valamint a VIZEK projekthez kapcsolódóan 2020. január 1. napján hatályba lépett jogszabályváltozásokat, valamint az öntözési gazdálkodásról szóló 2019.évi CXIII. törvény szabályait. A szekcióülés a felmerülő kérdések megválaszolásával, valamint feladatszabással zárult.

Az iparbiztonsági szakterület többek között a veszélyes árut tartalmazó IBC-k jelölésére, töltési fokára vonatkozó előírásokat tekintette át, majd az ammónium-nitrát tartalmú műtrágyák veszélyes anyagként történő besorolásának követelményeit, tárolási szabályait, majd a VÁSZ telephelyi ellenőrzések módszertanát dolgozta fel. Később a veszélyes üzemek téli felkészülésével kapcsolatos feladatok és a veszélyes áruk szállításával összefüggő aktuális feladatok kerültek napirendre.