Rendszeres kéménysepréssel és megfelelő tüzelőanyag használattal megelőzhetőek a kéménytüzek!

2022. január 21.

A héten többször riasztották megyénk hivatásos tűzoltóit szikrázó kéményekhez. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz sehol sem terjedt át az épületekre, így senki nem maradt fedél nélkül.

Hétfőn Ikrénybe, majd Sokorópátkára, szerdán Szilsárkányba, csütörtökön Koroncóra riasztották a tűzoltókat izzó, szikrázó kéményekhez. A tűzoltók a tüzelőanyagot eltávolították a kazánokból, kályhákból, majd kéziszerszámok segítségével kitisztították a kéményt. A lakók figyelmét felhívták, hogy ne használják a fűtőeszközöket és a füstelvezetőt, amíg azt szakember felül nem vizsgálta. 

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. 

Egyre nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente. 

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát, hiszen a helytelen fűtés könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő otthonunkban, ugyanakkor nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. 

kép: Győrszemere ÖTE