Szükség van a szén-monoxid-érzékelőkre!

2022. január 20. 09:12

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit szerdán este Győrbe, a Szent-Györgyi Albert utca egyik társasházi lakásába. A szellőztetés után a tűzoltók rekonstruálták a korábbi állapotot, az ő, valamint a gázszolgáltató szakembereinek mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ahol egy kombi gázkazán üzemelt. A szakember a biztonság érdekében kizárta a szolgáltatásból a lakást. A jól működő érzékelőnek köszönhetően sérülés nem történt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

2021-ben Győr-Moson-Sopron megyében száztizenháromszor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, hetvenkét esetben valóban kimutatható volt a mérgező gáz a levegőben. Tizenegy ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni. 

A biztonság növelése érdekében, szaküzletből, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt mindenkinek. 

Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.