Dobozos tejjel a lakás- és kéménytüzek megelőzéséért

2021. október 25. 08:06

Negyedik fázisához érkezett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és az Alföldi Tej Kft. figyelemfelhívó tejesdobozkampánya: a fűtési szezon hivatalos indulásához igazítva október közepétől a boltokba kerülnek azok a termékek, amelyek dobozán a lakástüzek megelőzésére, a kémények, tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásának fontosságára hívják fel a vásárlók figyelmét.

A három hónapig tartó időszakban három és fél millió, 2,8 százalékos zsírtartalmú magyar tejet tartalmazó dobozon látható a figyelemfelhívó grafika. Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság tavaly decemberben kötött megállapodást arról, hogy ebben az évben négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, illetve fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – végeznek közös tájékoztatást, összesen mintegy tizenkétmillió tejesdobozon juttatva el az üzeneteket a lakossághoz. 

A téma fontosságát jelzik a statisztikai adatok is: a tűzoltókat 2021 október közepéig már 760 kéménytűzhöz riasztották. Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető (kémény) nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. Minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki.

A kéményseprőipari tevékenységről szóló hatályos törvény alapján több mint három éve nem kötelező az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) esetén a kémények ellenőriztetése és tisztíttatása, vagyis 2018 januárja óta az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános ellenőriztetéséről és tisztíttatásáról, amit nem érdemes kihagyni. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer javasolt sort keríteni. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható.

A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőipari szolgáltatónál hogyan lehet időpontot egyeztetni a kémény ellenőrzésére. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF