Gyakorlatoztak és értéket teremtettek a hétvégén

2021. október 19. 10:56

Nyolc települési és három járási mentőszervezet közel százötven tagja adott számot felkészültségéről október 15-én és 16-án nemzeti minősítő és újraminősítő gyakorlatokon Bezenyén és Egyeden.

A közelmúltban tapasztalt viharos káresemények, ahol egy egész ország összefogása valósult meg a kárfelszámolás során, bizonyította, hogy szükség van a gyakorlásra, a gyakorlatokra. A szélsőséges időjárás egyre gyakrabban okoz olyan plusz feladatokat, hogy szükség van az önkéntesek segítségére. 

Bezenye, Feketeerdő, Hegyeshalom és Mecsér települési önkéntes mentőszervezetei riasztási- és minősítő, Dunasziget települési önkéntes mentőszervezete riasztási- és nemzeti újraminősítő gyakorlatot, Egyed, Pásztori és Sobor pedig összevont újraminősítő gyakorlatot tartott a hétvégén.  A mentőszervezetek tagjai gyakorlatban bizonyították alapvető vízkár elhárítási ismereteiket.  Többek között gyakorolták a nyúlgát építést, a buzgár elfogást, a bordás megtámasztást, a szivattyúzást, különböző vízkormányzási feladatokat és a surrantó építést. A Rábaköz Járási Mentőcsoport éves gyakorlatára is sor került, Csorna ÖTE és Egyed ÖTE részvételével, ők szintén alapvető vízkár elhárításra kaptak jogosultságot. 

Mivel az utóbbi időben nemcsak árvízi védekezési feladatok adtak munkát a hivatásos és önkéntes egységeknek, így a Szigetköz és a Hanság Járási Mentőcsoportok a vízkár elhárítás mellett már viharkár elhárításra is minősítést szereztek. Így természetesen a gyakorlaton a korábban említett feladatok mellett gyakorolták a veszélyes fák kivágását, darabolását, útakadályok megszüntetését, sérült tetőszerkezet bontását, fóliázását, cserepezését,  így a tagok értéket is teremtettek a településeken. 

A mentőszervezetek felkészítését és a települések védelmének erősítését egyaránt szolgáló gyakorlatok befejeztével a minősítő bizottságtól a szervezetek vezetői átvehették a megfelelő minősítésről szóló oklevelet. Három Mentőszervezet pedig, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől, Sári Ákos tűzoltó ezredestől viharkár elhárításhoz szükséges eszközöket vehetett át, jövőbeni feladatai hatékonyabb elvégzéséhez. 

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése.