Több mint ötven beavatkozás a vihar miatt

2021. augusztus 02. 15:31

Végigsöpört a hőséget lezáró vihar a hétvégén megyénkben is, kidőlt fákat, leszakított ágakat, megrongált tetőket, villám sújtotta kéményt hagyva maga után. A kárfelszámolásban a hivatásos tűzoltók mellett részt vettek az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is.

A szombat hajnalban erős széllel és hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal érkezett vihar miatt Mosonmagyaróváron  huszonkét helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra a károk felszámolásában. A mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos tűzoltók öt helyszínen lehasadt faágak eltávolítását, fakivágást, tizenhat helyszínen a csapadékvíz eltávolítását végezték, az egyik helyszínen pedig egy fémszerkezetes faház rögzítésére volt szükség az erős szél miatt.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel főképp az erős szél okozott károkat az épületek tetőszerkezetének megrongálásával, valamint a lehasadt faágakkal. Augusztus 01-jén összesen huszonkilenc helyszínen avatkoztak be a tűzoltók a viharkárok felszámolása érdekében – öt helyszínen csapadékvíz, tizenhat helyszínen lehasadt faág, kidőlt fa eltávolítását végezték, épületkár, tetőszerkezet megrongálódás miatt pedig hat helyszínen volt szükség a tűzoltók segítségére megyénkben.

Egy iváni családi háznál villámcsapás miatt megégtek a falban a villamos vezetékek, az épületben azonban tűz nem keletkezett, személyi sérülés nem történt. Sopronban, a Felsőbüki Nagy Pál utcában egy, a csapadékvízben elakadt személyautót segítettek kézi erővel kitolni a helyi hivatásos tűzoltók.

Vasárnap Fertőhomok, Hegykő, Fertőd, Sarród, Kapuvár, Darnózseli, Kunsziget, Rajka, Győrújbarát, Sopron településeken vált szükségessé a tűzoltói beavatkozás a viharkárok miatt, melyek felszámolásában kilenc gépjárművel összesen negyvennégy - kapuvári, csornai, soproni, sopronkövesdi, győri, mosonmagyaróvári és répcelaki - hivatásos tűzoltó mellett a hegykői, iváni, sarródi, kunszigeti, darnózseli, győrújbaráti, rajkai önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai is részt vettek hét gépjárművel.

A hétvégi viharkárok nyomán tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával személyi sérülés egyik helyszínen sem történt megyénkben.