Önállóan is beavatkozhatnak Koroncó önkéntes tűzoltói

2021. április 01. 12:19

Az országban ötvenkilencedikként, Győr-Moson-Sopron megyében pedig nyolcadikként kapta meg az önálló beavatkozás jogosultságát Koroncó önkéntes tűzoltó egyesülete. Az egyesület március 5-én sikeresen teljesítette a rendszerbeállító gyakorlatot, így április elsejétől meghatározott esetekben hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan is felszámolhat káreseteket.

A község legrégebbi, 136 éves civil szervezete a Koroncói Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ez nem véletlen, hiszen a település életére a tűz jelentette mindig is a legnagyobb veszélyt, így a védekezés kényszere hívta életre 1885-ben Koroncón a tűzoltó egyesületet. Az első technikai eszközöket, a kézifecskendőket még lovakkal vontatták a helyszínre, a fecskendőt kézzel hajtva szivattyúzták a vizet. Ennek a korszaknak a mementója az az 1885-ös évjáratú kocsifecskendő, amelyet felújítva ki is állítottak a jelenlegi szertár mellett.

A jelenleg működő egyesület nagyon aktív, a település legnagyobb létszámú civil szervezete, amely évente több elméleti és gyakorlati képzést is tart. Rendszeresen gyakorlatozik Győrszemere, Tét, Rábaszentmiklós, Árpás településen, ilyenkor a helyiekkel közösen elsősorban vízkárelhárítási feladatokat oldanak meg. Az egyesület harminc felnőtt és negyvenkét ifjúsági tagot számlál, tizenhét képzett tűzoltója tűzoltási, műszaki mentési feladatokban is részt vesz.

2015-ben hagyományőrző együttműködési megállapodást kötöttek a győri hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, amelyet 2016-ban magasabb szintre emeltek egy második kategóriás együttműködési megállapodással. Önálló szertárral ekkor még nem rendelkeztek, az önkormányzattal közös épületrészben tárolták az eszközeiket. 2018-ban első kategóriás együttműködési megállapodás született, 2019-ben már tizenöt riasztásnak tettek eleget. A tavalyi évre minden feltétel adott volt ahhoz, hogy az önálló beavatkozásra való jogosultságot megszerezzék. Az egyesület a rendszerbeállító gyakorlatot 2021. március 5-én tizenhét tűzoltóval teljesítette. Ezzel elérte, hogy Koroncón, Rábapatonán, Mérgesen, Rábaszentmihályon és Rábacsécsényen vállalhat beavatkozást, amelyet háromezer órás készenléttel lát el. A szervezet így csaknem ötezer-kétszáz ember biztonságát segíti.

A járványügyi helyzet miatt az önállóvá válás jelképes és ünnepélyes elindítása most elmaradt, az egyesület ettől függetlenül április elsején korszakhatárhoz érkezett, ami fontos lépés a hivatásos katasztrófavédelem számára is. 

Fotó: Koroncó ÖTE