Tegnap Nagyszentjánoson szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő

2021. január 20. 09:40

Szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a győri hivatásos tűzoltókat Nagyszentjánosra az Arany János utca egyik családi házához kedden délelőtt. A házban nem működött gáz üzemű készülék, kandallóval fűtöttek. A tűzoltók miután kiszellőztettek, már nem mértek megemelkedett gázkoncentrációt, azonban felhívták a figyelmet a gyakori szellőztetésre, és hogy ne használják a kandallót, amíg a kéményt felül nem vizsgáltatták. A lakó a ház fűtését más módon is meg tudta oldani, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A jól működő érzékelőnek köszönhetően sérülés nem történt.  

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.