Hívja a 112-t, ha valóban bajban van!

2020. augusztus 07. 09:38

Július 21-én kedden este nagy vihar csapott le Győrre. Rengetegen hívták a 112-es egységes, ingyenesen hívható segélyhívó számot, de sokan a helyi tűzoltók városi számán kértek segítséget, ha kidőlt fát láttak, vagy épp nagy mennyiségű víz került a pincéjükbe.

Segélyhívás esetén kérjük használják a 112-es telefonszámot, hiszen a tömegesen érkező hívásokat, - például egy vihar esetén - ott több operátor tudja fogadni. 

A helyi tűzoltók közvetlen városi számát egy híradó ügyeletes kezeli, de a hívást mindenképp továbbkapcsolja a megyei műveletirányításra, mivel az ott dolgozók osztályozzák a beérkező hívások fontosságát és ők koordinálják a megyében található beavatkozó járművek riasztását is.

A legutóbbi viharos estén a több mint száz hívásból hetvenkilenc esetben volt szükség tényleges tűzoltói beavatkozásra. (Sokan olyan esetben is telefonáltak, amely nem feltétlenül igényelt azonnali tűzoltói beavatkozást, vagy nem a tűzoltóság feladatkörébe tartozott.)

Segítség ahhoz, hogy mit jelent a tűzoltói beavatkozásnál a műszaki mentés:

 műszaki mentés: természeti csapás, baleset, káreset, rendellenes technológiai folyamat, műszaki meghibásodás, veszélyes anyag szabadba jutása vagy egyéb cselekmény által előidézett veszélyhelyzet során az emberélet, a testi épség és az anyagi javak védelme érdekében a tűzoltóság részéről - a rendelkezésére álló, illetőleg az általa igénybe vett eszközökkel - végzett elsődleges beavatkozói tevékenység;

Ahhoz, hogy a hívásfogadó segíteni tudjon Önnek a következő információkra lesz szükség:

•Az Ön neve és visszahívható telefonszáma

•Az esemény lehető legpontosabb helyszínének meghatározása 

Város, utca, házszám, emelet, ajtó, vagy közlekedési baleset esetén a pontos útszám, km szelvény, útirány, amennyiben pontosan nem tudja a helyszínt, körülírással próbálja meghatározni.

•Az esemény rövid, lényegre törő pontos leírása, elmagyarázása.

Az indokolatlan hívások túlterhelik a rendszert, ezzel veszélyeztetve olyan emberek életét, vagyontárgyait, akik valóban segítségre szorulnak.

Kép: illusztráció