A hétvégén is életeket mentettek az érzékelők

2022. augusztus 29. 14:31

Pénteken Győrben a Csanaki utca egyik társasházi lakásában, szombaton pedig a Babits Mihály utca egyik ingatlanjában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő.

A Csanaki utcában egy kombi gázkazán, a Babits Mihály utcában pedig egy átfolyós vízmelegítő működött. A város hivatásos tűzoltóinak, majd a gázszolgáltató munkatársának mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szakember leplombálta a gázkészülékeket és előírta azok felülvizsgálatát. A jól működő érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott mindenképp tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.      

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.