Életet mentenek az érzékelők

2022. július 15. 11:47

Tegnap Győr-Moson-Sopron megyében több helyen is jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

Csornán az Andrássy úton, Jánossomorján a Szabadság utcában, valamint Sopronban a Gesztenyés körúton is igazolták a tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szakemberek kizárták a gázkészülékeket a szolgáltatásból. A tűzoltók a hibás működésről értesítették a kéményseprőket is. Köszönhetően a jól működő, időben jelző érzékelőknek sérülés sehol sem történt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Szén-monoxid-mérgezés veszélye nem csak a fűtési szezonban áll fenn, hiszen az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A biztonság növelése érdekében továbbra is javasoljuk mindenkinek a szaküzletben kapható megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését.  Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot!  Ha letelt a szavatossági idő, inkább vegyünk egy új érzékelőt.

Az elemes készülékek esetén figyeljünk azok tartósságára, hiszen az elemeknek és akkumulátoroknak is van szavatossági idejük, ezért biztonságunk érdekében, megfelelő időközönként cseréljünk elemet a készülékekben. 

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.