Ellenőrzik a pirotechnikai árusító helyeket

2021. december 29.

A katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztálya a szilveszteri időszak előtt az ideiglenesen felállított, engedéllyel rendelkező pirotechnikai termékeket tároló és forgalmazó helyeket ellenőrzi megyénkben.

A hatósági szakemberek a szemlék során többek között azt vizsgálják, hogy helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az árusító rendelkezik-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, rendelkezésre állnak-e a szükséges tűzoltókészülékek, ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, illetve, hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal és mindezek mellett biztosítani kell azt is, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető legyen.

Megyénkben a hatósági osztály munkatársai a rendőrséggel közösen összesen huszonnégy ideiglenesen felállított pirotechnikai termékeket árusító helyet ellenőriznek a napokban, Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Kapuváron, Csornán és Petőházán. 

A megvásárolt pirotechnikai termékeket december 31-én 18 órától, január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni!

Azokat a tűzijátékokat, amelyeket nem használtak fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.  

A saját és mások biztonságának érdekében a  pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályok betartására kérünk Mindenkit!