A kéménytüzek megelőzhetőek!

2021. február 16. 09:35

Egyre gyakrabban riasztják a tűzoltókat izzó, szikrázó kéményekhez, pedig a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek ezek az esetek.

Hétfőn kora reggel a soproni hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltókat Sopronhorpácsra a Fő utcába riasztották, ahol izzott egy családi ház kéménye. A tűzoltók a vegyes tüzelésű kazánból eltávolították a tüzelőanyagot, majd kéziszerszámokkal kitisztították a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták a kémény felülvizsgálatára. A lakók más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Hétfő délután pedig  egy lángoló kéményhez riasztották Nagylózsra a Zrínyi utca egyik családi házához a soproni hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat. A tűzoltók a fatüzelésű kazánból a parazsat eltávolították majd a kémény tisztítónyílásán keresztül porral oltóval fékezték meg a lángokat. Kéziszerszámokkal eltávolították az izzó részeket, majd hőkamerával is átvizsgálták a füstelvezetőt. A tulajdonos figyelmét felhívták a kémény felülvizsgálatára. Mivel más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. 

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát! 

A háztartási hulladékok otthoni fűtőberendezésben való elégetése során olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új, mérgező vegyületeket létrehozva és a levegőbe kerülve a környező talajba, a növényzetbe és az élővizekbe is beépülnek. A mérgező anyagok az emberi szervezetbe bekerülve különböző, de elsősorban légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedően fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig minden alkalommal bízzuk szakemberre. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.