Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő!

2021. március 03. 09:27

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedden délelőtt Abdán a Vasút utca egyik családi házában.  A tűzoltók, majd a gázszolgáltató munkatársának mérései is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ahol két gázkészülék - egy gázkazán és egy vízmelegítő - is működött. A szakember mindkét készüléket kizárta a szolgáltatásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel a fűtés más módon is megoldható.  A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni. 

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető. 

A levegő utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is! 

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!