Tájékozódjon, mielőtt meggyújtja a kerti hulladékot!

2017. november 03. 12:55

Az előrejelzések szerint november első hétvégéjén még kellemes késő őszi időjárásban lesz részünk. Sokan még a kertekben végzik az ilyenkor szokásos munkálatokat,összegyűjtik a lehullott faleveleket.

A levágott gallyak és összegyűjtött levelek megsemmisítésére a legtöbben még mindig a leginkább környezetet szennyező módot, az elégetést választják.  Ezen tevékenység megkezdése előtt mindenkinek ajánlott tájékozódni az égetés szabályairól!

Sok esetben ezek a kicsinek tűnő tüzek, meglehetősen nagy kiterjedésű szabadtéri tűzzé tudnak fejlődni, emberi figyelmetlenség miatt. Az ilyen esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Ezek a tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

  •     Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, ilyen esetben is csak a rendeletben  meghatározott időben szabad égetni.
  •    Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
  •    A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  •    A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  •    Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  •   Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet!

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható!