Katasztrófavédelmi emlékszoba


Kedves Látogató!

 

Mielőtt megtekintené kiállított tárgyainkat, engedje meg, hogy megismertessem Önnel tárlatunk létrehozásának történetét, bemutassam azokat az indítékokat, amelyek a megvalósításhoz vezettek.

1991. május 24-én Győr-Moson-Sopron megyében rendeztük az első „Országos Tűzoltó Napok” című rendezvénysorozatot. Ennek keretében ünnepelte a soproni tűzoltóság fennállása 125., a mosonmagyaróvári tűzoltóság fennállása 115. évfordulóját. Ebből az alkalomból Mosonmagyaróváron múzeumot avattunk. Erre a pillanatra 1984. óta készülődtünk. Több helyszín megtekintése és a különböző körülmények egybeesése folytán a múzeumot a mosonmagyaróvári tűzoltóság padlásterében alakítottuk ki.

Az önkormányzativá válást megelőzően koncepciónkban szerepelt, hogy minden parancsnokságon hasonló igényességgel kialakított helyen helyezzük el a tűzoltó ereklyéket. Az anyaggyűjtést a gyermek vándortábor kis múzeulógusai és lelkes tűzoltó kollégáim végezték.

Mivel az önkormányzati tűzoltóságok – a soproni parancsnokság kivételével – az anyagi lehetőségek és belső indíttatás hiányában újabb múzeumok létrehozását nem tervezték, ezért döntött úgy elődöm, dr. Prohászka Imre ezds. Úr, hogy a megyei tűzoltóság épületrészében alakítunk ki egy kedvcsináló tárlatot. Ezen elvek vezéreltek bennünket, amikor különböző kiadványainkat, könyveinket, valamint évkönyveinket megjelentettük.

Jelentős állomás szellemi építkezésünkben az 1997-ben megjelentetett Háztörténet című kiadványunk.

2000. január 1-jén megalakult a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, így múltkutató tevékenységünkben is új fejezet kezdődött. Most már a kiállító teremben együtt láthatók a polgári védelemnek és a tűzoltóságnak az útókor számára megmentett emléknyomai. 2000-ben már a hagyományos megyei évkönyvünket is a katasztrófavédelem és a városi tűzoltóságok közös évkönyveként jelentettük meg.

Úgy érzem ezen emlékszoba alkalmas arra, hogy méltó helyül szolgáljon elődeink fennmaradt munkájának. E helyen szembesülhetünk azzal, amit elődeink tettek és azzal, amit mi hagyunk az utókornak.

Rendhagyó módon kiállításunk nem csak „mindent a szemnek” instrukciót követi, hanem kiadványainkat a látogató kézbe veheti és el is olvashatja.

 

Kedves Vendégünk!

A kívülállókban talán felmerül a kérdés: vajon miért fontos nekünk, hogy a múlt emlékeit a magunkénak tudhassuk?

Tartozunk ezzel az elődök emlékének, jelenlegi munkatársainknak, a jövő tűzoltóinak és polgári védelmi szakembereinek és a nemzeti közgondolkodásnak.

 

Kérem a kedves Látogatót, aki először nézi meg kiállításunkat, az említett célokra és erőfeszítésekre való figyelemmel tekintsen a kiállított tárgyakra és kiadványainkra. 

Kapcsolódó információk: