Hírek


A szén-monoxid-érzékelő életet menthet!
2019. november 08. 08:57
Csütörtökön reggel Pannonhalmán egy Béke utcai ingatlanban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. A tulajdonos szellőztetni kezdett, elhagyta a házat és hívta a tűzoltókat.

A kiérkező pannonhalmi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberének mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét a konyhában. A szolgáltató a helyiségben található gáztűzhely használatát megtiltotta, és előírta annak felülvizsgálatát. Személyi sérülés a jól működő érzékelőnek köszönhetően nem történt.

A mostani eset ismét ráirányítja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, gázzal működő berendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

A szén-monoxid a lakás légterébe legtöbbször a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerül. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből, gázkészülékekből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.