Hírek


Hétszáz ember gyógyulása összefogással
2019. október 09. 16:17
Október 9-én a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve közös országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Hazánkban a Világnapon 1999. óta tartanak megemlékezéseket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén 19. alkalommal szervezte meg - az országos rendezvényhez csatlakozva - az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat, akik a győri tűzoltólaktanyába kitelepülve reggel háromnegyed nyolctól délután tizennégy óráig folyamatosan dolgoztak, vették le és szállították el a vért.

Ma rendezvényünkön az összefogás nyilvánult meg a másokon való önzetlen segítségnyújtás céljából. Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. A levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, valamint plazmakészítményt állítanak elő, így egy egység teljes vér akár három beteg életén is segíthet.

Felhívásunkra most is nagy számmal jelentkeztek megyénkben, több mint háromszázan jelezték részvételüket, közülük kettőszáznegyvenkilenc fő jelent meg a mai véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül a mai rendezvényen kétszázharminchárman tudtak sikeresen vért adni, ezzel hétszáz ember gyógyulását segítettük elő.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a vízügyi igazgatóságtól, a büntetés-végrehajtástól, a Magyar Közúttól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett. Emlékül egy múltat idéző zubbonyon hagyták a véradók aláírásukat, amit az emlékszobánkban fogunk elhelyezni.

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek ma véradást, összesen kilencszázötvenhárom ember adott ma vért, segítségükkel háromszáznyolcvanegy liter vér gyűlt össze.

Rendezvényünk célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet. Minden egészséges ember adhat vért, aki 18 és 65 év közötti és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Köszönjük a véradóknak a részvételt!

 


 

Kapcsolódó képek:

Hétszáz ember gyógyulása összefogással Hétszáz ember gyógyulása összefogással Hétszáz ember gyógyulása összefogással
>>> További képek a galériában <<<