Hírek


Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!
2019. augusztus 06. 10:25
Tegnap megyénkben két helyen is szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Öttevényen a kiskertjében kerti növényi hulladékot tüzelt valaki, s a lángok átterjedtek a szomszédos elhanyagolt telekre is. A környéken lakók kezdték meg a tűz oltását, majd a lébényi hivatásos tűzoltók fékezték meg a mintegy 500 m2-re elharapódzó lángokat. Nagyszentjánoson a Fő utca mögött 1500 m2-en égett a száraz fű, a tűz kisebb területen egy kiskertre is átterjedt. A győri hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Ha van erre vonatkozó rendelet, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés!

Ha van a kerti égetésre vonatkozó helyi szabályozás, akkor is be kell tartani a tűzgyújtással kapcsolatos szabályokat:

  1. Csak akkora tüzet gyújtson, amelyet kezelni tud!

  2. Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!

  3. Mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).

  4. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).

  5. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!

  6. A tüzelés befejezését követően gondosan oltsa el a tüzet, az oltáshoz használjon vizet, a tüzelés helyét takarja le legalább 5 centiméter vastagságú földdel a visszagyulladás megakadályozásának érdekében!

A kerti tüzelés helyett javasoljuk, hogy válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet!

A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza, pedig odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri és erdőtüzek!

Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.