Hírek


A szén-monoxid érzékelő életet menthet!
2019. április 14. 18:43
Rosszullét miatt riasztották a mentőket szombaton este a Bisinger sétányra Győrben.

A mentősök szén-monoxid érzékelője a lakásba érve jelzett, így azonnal riasztották a győri hivatásos tűzoltókat. A tűzoltók, majd a kiérkező gázszolgáltató műszere is igazolta a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban. A fürdőszobai  kombi gázkazánt leplombálta és használatát megtiltotta a gázszolgáltató. Egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával, kettőt pedig megfigyelésre kórházba szállított a mentőszolgálat.

A szivárgást valószínűleg a kazán karbantartásának hiánya okozta. 

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

  • A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.