Hírek


Tanácskozott a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság
2018. december 06. 15:57
A fűtési időszak kapcsán a fűtőeszközök elengedhetetlen ellenőriztetéséről, valamint a jelenleg folyó „Ne gyújtsa, gyűjtse” kampányról is szó volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság értekezletén december 6-án Győrben. A megbeszélésen az elmúlt hónapok tevékenységének értékelése mellett a bizottság tagjai áttekintették a közeljövő feladatait is.

A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2013. január 25-én az országos mintára alakult meg, azzal a céllal, hogy tevékenységével felhívja a figyelmet a tűz elleni védekezés fontosságára, a tűzmegelőzési feladatok ellátásának támogatásával, ezzel javítva a megye közbiztonságát.

A rendezvényen a bizottság elnöke, Sallai Péter tűzoltó dandártábornok megyei katasztrófavédelmi igazgató, és a testület ügyvezető elnöke, Galumba Lajos tűzoltó alezredes is köszöntötte a résztvevőket. Néhány tisztújítással kapcsolatos személyi változás megszavazása után Galumba Lajos tűzoltó alezredes részletesen beszámolt a megyei tűzmegelőzési bizottság ez évi tevékenységéről. Többek között szó esett arról, hogy több mint száz rendezvényen közel nyolcezer résztvevőt értünk el a különböző tüzek megelőzésével kapcsolatos előadásokkal, kiadványokkal, szóróanyagok segítségével. A tájékoztatókon mindig az épp szezonálisan aktuális szabályokra hívtuk fel a figyelmet, így tavasztól a szabadtéri tüzek megelőzésére, az egész év folyamán a szén-monoxid-mérgezés megelőzésére, nyáron az aratással kapcsolatos, ősszel a mustgáz veszélyeire figyelmeztető tanácsokat előtérbe helyezve. Egész évben fokozott figyelmet fordítottunk a lakástüzek megelőzésére, biztattunk mindenkit a füstérzékelők használatára. A kéménysepréssel kapcsolatos lakosságra vonatkozó változások is napirenden voltak a nyári időszaktól kezdve, jelenleg pedig az advent és a karácsonyi időszak veszélyeire vonatkozó felhívások a jellemzőek a bizottság rendezvényein, a „Ne gyújtsa, gyűjtse kampány” mellett, amely arra biztatja lakosságot, hogy semmiképp ne a kazánt válasszák a hulladékoktól való megszabadulás megoldására, hanem gyűjtsék azt szelektíven. Egyrészt a kazán és a kémény megóvása, valamint a kémény és lakástüzek megelőzése érdekében, valamint egészségünk  és  környezetünk védelme is nagyon fontos. A most folyó kampány részeként 40 db füstérzékelőt osztottunk ki megyénk területén, ezzel is fokozva a rászoruló családok, vagy épp egyedül élő idősek biztonságát. A rendezvények között évek óta nagy érdeklődés jellemzi az alkotói pályázatot, ahol óvodások, általános- és középiskolások is rajzolhatnak, alkothatnak és minden évben szép eredményt érnek el az országos versenyen is. Idén mese és vers kategóriában ért el megyénkből egy-egy kisiskolás első és második helyezést.

Az ülésen több javaslat is elhangzott a tagság részéről a jövő évi munkaterv összeállításához, majd a bizottság eredményes működéséről is szó esett, hiszen mind a lakástüzek, mind a szabadtéri tüzek száma évek óta csökkenő tendenciát mutat megyénkben, melyhez a megelőző tevékenység, a lakossági tájékoztatók, így a megyei tűzmegelőzési bizottság munkája is hozzájárul.


 

Kapcsolódó képek:

Tanácskozott a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság Tanácskozott a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság Tanácskozott a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság
>>> További képek a galériában <<<