Hírek


Szén-monoxid mérgezés gyanúja Győrben
2018. október 07. 09:01
Rosszullétre panaszkodott két ember szombaton délután Győrben egy Ipar utcai lakásban, ezért a mentők és tűzoltók segítségét kérték.

A mentők a helyszínen magas gázkoncentrációt mértek, amelyet az utánuk kiérkezett tűzoltók mérései is igazoltak. A győri hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakembereit kérték a helyszínre, mivel a lakásban több berendezés is volt, amely a szivárgást okozhatta. A szolgáltató kizárta a szolgáltatásból a fürdőszobai vízmelegítőt és előírta annak karbantartását. A mentők két embert kórházba szállítottak szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, vízmelegítő készülékek, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők, szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük.

Ha valakinél jelez a szén-monoxid-érzékelő, vagy rosszul érzi magát, azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!