Hírek


Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek
2018. április 10. 09:46
Győr-Moson-Sopron megyében tegnap több helyen is szabadtéren keletkezett tüzekhez riasztották a tűzoltókat.
Délelőtt a lébényi és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat a károlyházai vasútállomás közelébe riasztották, ahol a sinek mellett égett a bozótos. Kora délután a soproni hivatásos és a fertőrákosi önkéntes tűzoltókat Fertőrákosra, a Kőbánya sorra riasztották, ahol körülbelül százötven négyzetméteren szárz fű és bokrok égtek. Kora délután a mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos tűzoltókat Mosonmagyaróvár és Kimle közé riasztották, ahol a vasúti töltésen égett a száraz fű mintegy háromszáz méteres szakaszon.
Később a soproni hivatásos tűzoltókat Sopronba a Fehér útra riasztották, ahol közel ezer négyzetméteren gyulladt ki a bozótos.
Az esti órákban a győri hivatásos és a koroncói önkéntes tűzoltók Koroncóra az Árpád út mögötti területre vonultak, ahol több helyen összegyűjtött avarkupac égett. A győri tűzoltók ezt követően Vámosszabadira vonultak, ahol a Temető út közelében összehordott fakupac parázslott. A tűzoltók mindegyik helyszínen rövid időn belül elfojtották a lángokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kér Mindenkit, hogy figyeljen környezetére.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Elég egy el nem oltott, felelőtlenül eldobott cigaretta, vagy gyufa, ahhoz, hogy tűz keletkezzen.

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
  • Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!
  • Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
  • Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
  • Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
  • Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 

Kapcsolódó képek:

Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek