Hírek


Új képzési forma a lakosságfelkészítés területén
2017. október 12. 13:32
A pedagógusok a fiatalokat nemcsak történelemből vagy matematikából képezik, hanem az élet minden területére igyekeznek felkészíteni őket. Feladatuk minél hatékonyabb végrehajtása érdekében került sor - a tavalyi sikeres oktatást folytatva és új tanárokat megszólítva - a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a katasztrófavédelmi ismeretekről szóló elméleti és gyakorlati pedagógusképzésre.

Annak érdekében, hogy a pedagógusok a hasznos tudás mellett 20 kreditponttal is gazdagodhassanak a felkészítés által, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködési megállapodást kötött az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Központjával.

A felkészítés első napján Beke Zoltán tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő és Imre Mária, az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Központ képviseletében köszöntötte a megjelenteket, ismertetve a képzés célját, programját. A rendezvény második napját Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, igazgató nyitotta meg és előadásában átfogó képet adott az igazgatóság tevékenységéről, az elmúlt évek kiemelt feladatairól. A tábornok kiemelte a tanulók közösségi szolgálata letöltésének szervezetünknél történő lehetőségét is a pedagógusoknak.

A két napos képzés alkalmával közel harminc középiskolai és általános iskolában tanító tanár nyerhetett betekintést a katasztrófavédelem rendszerébe, a veszélyhelyzeti kommunikáció és magatartás szabályaiba, annak érdekében, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben megfelelően reagáljanak. A résztvevők számára Beke Zoltán tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő, és Csepi László tűzoltó ezredes, polgári védelmi felügyelő a katasztrófavédelem rendszeréről, a polgári védelemről, a lakosságfelkészítésről - ezen belül is főképp az ifjúság felkészítéséről - tartottak előadást, hangsúlyozva a pedagógusok kiemelkedően fontos feladatait.

Sári Ákos tűzoltó alezredes, a győri katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője által betekintést nyerhettek a résztvevők a tűzoltási alapismeretekbe, valamint a tüzek megelőzésével kapcsolatban kaptak hasznos tanácsokat. Míg az első napon főképp a katasztrófavédelemre vonatkozó jogszabályi háttér, a szervezeti felépítés, a feladatrendszer ismertetése hangzott el, a második napon a tűzvédelem, a kiürítési szabályok, az épületekben keletkező tüzek megelőzését szolgáló hasznos információk mellett, teret kapnak a tűzoltási gyakorlati ismeretek is. Gaál László tűzoltó százados, a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettese és Siska Odett tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi megbízott a tűzoltó készülék használatának rejtelmeibe vezeti be a képzésen résztvevőket, akik az elméleti foglalkozás után egy tálcatűz oltását is kipróbálhatják.

Az elsőként a tavalyi évben megyénkben megrendezett képzés egy új lakosságtájékoztatási forma, amelynek látva sikerességét, idén is folytatódik a pedagógusok képzése. E módszer segítségével kialakulhat egy új és könnyen alkalmazható, az öngondoskodás fejlesztését célzó lakosságtájékoztatási módszer, amely tovább növeli a biztonságot a jövő generációjának ismeretei bővítésével.

 

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Új képzési forma a lakosságfelkészítés területén Új képzési forma a lakosságfelkészítés területén Új képzési forma a lakosságfelkészítés területén
>>> További képek a galériában <<<