Hírek


Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy győri társasházban
2017. október 10. 12:41
Kedden délelőtt egy hatlakásos társasház egyik lakásában jelzett a szén-monoxid-érzékelő Győrben, a Lázár Vilmos utcában.

A helyszínre riasztott győri hivatásos tűzoltók mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben, így a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakemberét. A gázszolgáltató mérései is igazolták a megemelkedett szén-monoxid koncentrációt. A berendezések átvizsgálása után kizárták a szolgáltatásból a lakásban gázégővel működő cserépkályhát. A lakó más módon is meg tudta oldani a fűtést, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A munkálatok idejére az épületben tartózkodó hat ember elhagyta a házat, rosszullétre nem panaszkodott senki.

 


A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek.

Az újonnan beépített, korszerű, fokozott záródású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról, a szellőztetésről azokban a helyiségekben, ahol nyílt égésterű készülékek működnek.

A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, gázkészülékeit, kéményét!

Önmaga és családja biztonsága érdekében használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait, hiszen a szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, ezzel életeket menthet.

 

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: 

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf